Indurain, de man achter de fiets

Waarschijnlijk heb je ooit wel eens een keer gehoord van Indurain. We hebben het hier natuurlijk over Miguel Indurain Larraya, dit is een van de meest bekende Spaanse wielrenners ooit. Hij was de vierde wielrenner die het gelukt is om de Ronde van Frankrijk helemaal uit te rijden. Dit is wel een prestatie want hij heeft dit zonder ook maar enige onderbreking gedaan. Hier kan je wel aan zien dat het een man is die zich helemaal tot het uiterste weet te slepen tijdens het fietsen.

De geschiedenis achter Indurain

De man is zijn fiets carrière officieel begonnen in het jaar 1984, dit deed hij bij de Reynolds ploeg. Het bleek vanaf het begin al dat dit een man was die ver zou komen. Een jaar laten zou hij dan ook als leider rijden bij de Ronde van Spanje, mensen zagen eindelijk zijn talent voor het fietsen in. Zo eindigde hij ook als eerste bij de Tour van de Avenir in het jaar 1968. De jaren hierop reed hij heel erg vaak mee als een soort meester naast zijn ploeggenoot Delgado.

In het jaar 1989 was Indurain ook gelijk de eerste Spanjaar die het voor elkaar kreeg om de Parijs Niche race te winnen. Zo won hij ook de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk. Vanaf dit moment ging het heel erg snel met de Spanjaard. Hij wist onder andere de gele trui te pakken tijdens de Clasica san Sebastian en hij won ook gelijk zijn eerste gele trui bij de Tour de France in 1991. Door een snelle aanval en een topconditie was dit een uitzonderlijke situatie, iets waar heel Spanje van op zijn kop stond.

Het vervolg van een legende

Vanaf het jaar 1992 bleef Indurain maar de ene na de andere prestatie op zijn naam zetten, dit hield nog wel even een tijdje aan. Het leek dan ook echt even alsof het geluk voor altijd aan zijn kant zou blijven staan, Indurain was niet te stoppen. Zo was hij de eerste renner die de La Double twee keer toe wist te winnen, dit was nog nooit eerder voorgekomen. Al helemaal niet door een Spanjaard!

Ook werd hij kampioen van heel Spanje in het jaar 1992 en hij won een jaar hierop zilver bij het WK van 1993. Indurain heeft altijd volgehouden dat het belangrijkste bij het fietsen de passie is, dit is dan ook wat hem altijd weer vooruit liet gaan. Hij heeft het nooit gedaan voor de bekendheid of voor het geld, Indurain was echt een fietser die alles deed voor zijn passie en liefde voor het wielrennen. Dit moet ook wel, je kunt nu eenmaal niet de top bereiken als je het niet leuk vindt wat je doet. Dit is de reden dat Indurain een legende is in de fietswereld

Zijn eigen wedstrijd

Indurain kon natuurlijk niet altijd maar door blijven gaan, na een tijdje is het wel op. Dit is dan ook de reden dat Indurain in 11997 besloten had om het wielrennen maar achter zich te laten en om met pensioen te gaan. Dit was na al die jaren inspanning natuurlijk een zeer verstandige keuze. Nu waren ze zo onder de indruk van zijn prestaties dat ze besloten hebben om een race naar hem te vernoemen, dit is de Bet77 Gran Premio Miguel Indurain geworden. Deze race is voor hem ontzettend belangrijk en hij blijft dan ook altijd dankbaar dat ze dit voor hen gedaan hebben. Indurain heeft met ruim 15 jaar aan fietservaring een ware legende weten neer te zetten, er zijn maar weinig Spanjaarden die nog nooit van deze wielrenner gehoord hebben.

Leave a Reply